Wie zijn wij ?

Jeroen Wachtendonk

Jeroen Wachtendonk

Jeroen Wachtendonk, geboren in 1971, wonende aan de Lekdijk te Krimpen a d IJssel is lid van één van de nu nog 3 verenigingen in Krimpen a d IJssel , Postduivenvereniging de Vriendschap. Vanaf zijn jeugdjaren heeft Jeroen al interesse in dieren en dan vooral door toedoen van zijn vader Wim, zelf verdienstelijk duivenmelker, is hij in aanraking gekomen met de postduiven. Na jaren samen met zijn vader gevlogen te hebben is Jeroen nadat zijn vader was gestopt zelf verder gegaan onder zijn eigen naam.

Martin Schoon

Martin Schoon

Eind 1990 was een paar huizen verderop aan diezelfde Lekdijk een andere liefhebber komen wonen. Vanaf 1991 is hij op dat adres met de jonge duiven begonnen.
Die liefhebber was Martin Schoon, geboren in 1963 te Dordrecht. Ook Martin is afkomstig uit een duivenfamilie. Zijn vader Gerard vloog in de jaren 50-60 al in Dordrecht. Daarna vanaf 1966 in Krimpen a d IJssel en samen met zijn 2 zonen Martin en Peter werd daar al in kampioensstijl gevlogen. Na een aantal jaren zelfstandig daar op dat adres gevlogen te hebben stopte Martin in 1993 al vanwege vooral tijdgebrek met de duiven.

Een aantal duiven gingen naar Jeroen en uiteraard bleef de interesse in de duivensport. Omdat Martin de sport erg miste ging hij wekelijks kijken bij de hokken van zijn vader en volgde nog steeds de duivensport intensief. Toen Jeroen eind 1994 hoorde dat Martin toch weer enige interesse had om te gaan beginnen stelde hij voor om in combinatie te gaan vliegen. Martin had nog steeds gebrek aan tijd maar stemde gretig in met dat voorstel.

Zo zijn ze in 1995 voor het eerst begonnen onder de naam Combinatie W & S. Vanaf dat jaar is het gelijk goed gegaan en gingen de resultaten met sprongen vooruit. Ze werden toen het eerste jaar al gelijk 5e onaangewezen Generaal van de Afdeling Rotterdam ( R.P.B.). Met als één van de hoogtepunten de 3e Nationaal Orleans jonge duiven.

Als gevolg van de herindeling van Zuid-Holland in zgn. unieke werkgebieden ontstond in 1996 het Samenspel Gouwe & IJssel, destijds met 640 leden. In dit gebied met veel grote namen uit Zuid-Holland o.a. W.A. de Bruyn, J. Ouwerkerk en Gebr. v d Heuvel werd de eerste titel generaal kampioenschap onaangewezen behaald door de Combinatie W & S.
Ondanks dat de combinatie op één van de kortste afstanden zit, in de westhoek van het Samenspel, wat zeker geen voordeel is werd ook in het topjaar 1997 het generaal kampioenschap onaangewezen behaald.

Na het topseizoen 1997 is Martin door allerlei omstandigheden weer gestopt met de duivensport en is verhuisd naar Rotterdam. Jeroen is toen alleen verder gegaan. Echter Martin heeft regelmatig bijgesprongen destijds vooral met de jonge duiven. De successen bleven niet uit mede door het regelmatig investeren in duiven van goede liefhebbers. Er werden tal van kampioenschappen behaald, veel 1e prijzen en gemiddeld jaarlijks 2 teletekstnoteringen.

Jeroen is nu degene die de totale kolonie verzorgt. Martin kan het niet meer opbrengen om de dagelijkse verzorging op zich te nemen, vooral ook door het reizen van Rotterdam naar Krimpen a d IJssel. Echter de vriendschap is altijd gebleven, het eindeloos ouwehoeren over duiven, de passie voor de duif en het altijd zoeken naar nog betere duiven.

Martin is er nog wel degelijk bij betrokken. Hij verzorgt de volledige administratie ( de stambomen, de website), investeert nog regelmatig in duiven. Helpt daar waar het nodig is, adviseert en samen wordt veel overlegd. Daar heeft altijd de kracht van de combinatie gelegen, ieder heeft zijn sterke punten, en uiteraard zijn zwakke. Door gebruik te maken van ieder zijn sterke punten vullen zij elkaar perfect aan. In het vliegseizoen gaat hij met de klok naar de vereniging zodat Jeroen de laatkomers kan opvangen en verzorgen.

Jeroen (links) en Martin (rechts) in 1996.

Jeroen (links) en Martin (rechts) in 1996.

Jeroen met zijn vader Wim op de voorjaarsbeurs van 2003.

Jeroen met zijn vader Wim op de voorjaarsbeurs van 2003.

Reacties zijn gesloten.