Verzorging

Het Spel

Hier wordt het totale weduwschap gespeeld. De nadruk ligt echter bij het spel met de duivinnen op weduwschap. Jeroen heeft zich hier echt in gespecialiseerd. De duivinnen gaan in principe elke week mee het hele seizoen door dus ook de natour er nog achteraan (dan wel op nest). Het totale weduwschap gaat wel ten koste van de doffers, maar dat wordt voor lief genomen.

De jonge duiven worden in principe het hele programma gespeeld incl. de natour. Daarvoor worden ze vanaf het spenen verduisterd tot aan de langste dag. Vanaf de 3e of 4e vlucht worden de jongen op de deur gespeeld. Door allerlei omstandigheden is er de laatste jaren weinig met jonge duiven gespeeld op de jonge duiven africhting.

Gezien de ligging (één van de kortste afstanden) worden de vluchten tot 250 km slechts als africhting gezien. Mede ook omdat deze vluchten per samenspel losgaan, eerlijker zijn de concoursen waar de hele afdeling (5) tegelijk losgaat. Dan komen vaak de betere duiven naar voren omdat ze hun eigen plan moeten kiezen, en niet zo gestuurd worden door de grote klad. Ook als je allebei werkt is er doordeweeks nauwelijks tijd om de duiven weg te brengen. Dat wordt maar sporadisch gedaan.

Uiteraard kunnen onze duiven die korte afstandjes wel aan. Ondanks dat we niet echt voor dit soort kampioenschappen spelen zijn we heel erg trots op onze duivin de 2005-1342089. Kijkt u maar eens! Een Klasseduif!

2006:
1e Duifkampioen oude duiven vereniging.
1e Duifkampioen midfond vereniging.
2e Duifkampioen midfond Stedelijk.
2e Duifkampioen nalijn vereniging.
1e Asduif vereniging.
1e Asduif Stedelijk.

2007:
1e Duifkampioen Vitesse 2 vereniging.
1e Duifkampioen Vitesse 2 Stedelijk Krimpen.
1e Duifkampioen Vitesse 2 Samenspel Gouwe & IJssel.
1e Duifkampioen Sprint Afdeling 5 Oost.

Op de midfond en dagfondvluchten moeten de duiven er echter wel zijn en dan kopprijzen kunnen vliegen. Voor duiven die geen kopprijzen kunnen verdienen bij goed duivenweer is niet lang plek op het hok.

Alle duiven trainen 1x per dag een uur à anderhalf uur. Later in het seizoen gaan de duivinnen soms 2x per dag trainen. Dit om de gang erin te houden bij de duivinnen. Duivinnen die snel koppelen onderling worden in principe uitgeselecteerd.

Ook op de overnachtvluchten wordt beperkt meegedaan, en niet zonder succes getuige o.a. de 7e Nationaal Sector 2 Bergerac 2006 tegen 14.429 duiven en een 100% score op NPO vlucht Montauban 2007 (4 op 4). Thans zijn er nog enkele kweekkoppels voor de overnachtvluchten en een beperkt aantal vliegduiven ( een stuk of 10). Deze duiven trainen gewoon mee met de rest als voorbereiding om dan later op nest gespeeld te kunnen worden. We proberen ze wel zo’n 1000 km (tot ongeveer 300 km) gemaakt te laten hebben voordat ze naar hun eerste overnachting gaan. De jaarlingen gaan pas later in het seizoen een keer overnachten omdat daar de ervaring nog ontbreekt.

Voor zowel duivinnen als jonge duiven geldt dat een week thuishouden vaak funest is voor het ritme. Zeker later in het seizoen met de rui in aantocht. Een doffer krijg nog wel eens een week rust.

Jeroen Wachtendonk in hok

Koppelen/Kweken

Gekweekt wordt er meestal rond de Kerst. Er wordt in principe alleen uit de kwekers gekweekt. Een heel enkel keertje mag een goede vliegduivin ook eieren leggen die dan worden overgelegd naar een voedsterkoppel. De eerste 2 rondes zijn voor eigen gebruik. Vanaf de derde ronde wordt een deel aangeboden voor verkoop, en voor een beperkt aantal bonnen weggegeven.  Uit goede koppels wordt lang doorgekweekt. Ook voor het vastleggen van goede eigenschappen worden er later nog inteeltkoppels samengesteld en uit gekweekt. Vliegduiven die uitzonderlijk gevlogen hebben gaan na een jaar of 3 naar het kweekhok.

Voeren

Het voeren is vrij simpel. Zowel ‘s ochtends ( een kwartiertje) als ‘s avonds (een half uur) mogen de duivinnen eten wat ze willen, volle bak dus. Zowel in het seizoen als in de winter.  De doffers krijgen in het vliegseizoen voer met de lepel. In het begin van de week licht later opvoerend. Betreft gewoon vliegmengeling van Versele Laga, en vliegmengeling van Peter Theunis. Indien nodig aangevuld met snoepzaad, P40 korrels en pinda’s. De jonge duiven krijgen soms wat minder als ze moeten gaan luisteren, ‘s ochtends weinig dus en ‘s avonds na het trainen weer volop. In de rui en de winter krijgen alle duiven volop voer.

We zijn niet bang dat de duiven te vet worden. In de winter is dat al helemaal niet erg, en in het vliegseizoen trainen ze het er wel weer af. Dan is het cirkeltje weer rond, goed trainen en goed eten.

Bijproducten

Na een zware vlucht krijgen de duiven druivensuiker, elektrolyten en dierlijke eiwitten. Afgelopen seizoen hebben de duiven dierlijke eiwitten van Protifar gekregen.  Volgens Jeroen zit het echt niet op een merk vast en gaat het gewoon om het snelle herstel van een duif.

De duiven krijgen ook een paar keer per week een omega olie, levertraan en lecithine. Omega olie is goed voor de gezondheid van een duif en lecithine zorgt ervoor dat de vetten die een duif opneemt beter verwerkt kunnen worden.

Aan het begin van het seizoen krijgen de duiven regelmatig een pil met magnesium door het drinkwater. Sinds ze dit geven, blijft het scheefvliegen van de duiven beperkt. Aangezien de duiven na het seizoen niet meer loskomen, is het altijd weer spannend tot de duiven goed trainen.

Als de dagfond begint, krijgen de duiven regelmatig op de dag van inkorven een Vitaboli van Belgica de Weerd opgestoken.

Bij de jonge duiven wordt gebruik gemaakt van Colinol van DHP. Jeroen gaf het toen zijn duiven coli hadden en binnen een paar dagen was het over. Ook gingen er geen duiven dood en Jeroen en Martin vinden dit een waardevol product. Je ziet de duiven er van veranderen.

Medische Verzorging

Jeroen en Martin tussen de duiven

Jeroen en Martin tussen de duiven

De medische verzorging is ook niet ingewikkeld. Naast de verplichte enting tegen paramyxo wordt er ook tegen pokken geënt. Daarnaast wordt er in de winter tegen Parathyfus gekuurd, geënt, en na gekuurd. Dit naar aanleiding van een Parathyfus uitbraak in 2010.  Indien nodig wordt er een bezoek gebracht aan een dierenarts. Op zijn advies wordt er mogelijk ingegrepen. De oude duiven hebben overigens al jaren geen geelkuur hoeven hebben. De jongen duiven kost altijd wat meer moeite om gezond te houden. Maar er wordt niet blind gekuurd. Alleen als de duiven wat mankeren wordt er ingegrepen. Na het seizoen 2007 waarin de jonge duiven niet gezond werden en ook daardoor niet afgericht zijn hebben we besloten om het toch iets anders te gaan doen. Elke week wat in het drinkwater heeft niet onze voorkeur, zo willen we de sport niet bedrijven. Maar dat er vooral met de jonge duiven iets moet gebeuren is duidelijk. Echter we zullen toch altijd op natuurlijke weerstand willen blijven selecteren. Dat heeft toch in de loop van de jaren het succes gebracht.

Overigens is het wel opvallend dat vreemden (aangeschafte) duiven het op ons hok bijzonder moeilijk hebben met die natuurlijke weerstand.

NL1997-1454919

NL99-2295419 foto

Reacties zijn gesloten.